Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Driftlager i vår regi stärker affären för Lars Anders VVS

2022-03-04

Ett lager som är öppet 24/7 där vi på Ahlsell ser till att volymerna alltid ligger inom förutbestämda nivåer och du betalar för den verkliga förbrukningen. Så kan man beskriva ett driftlager i vår regi. Det är en tjänst som i mångt och mycket både förenklat och förbättrat vardagen för Lars Anders VVS med verksamhet i Vindeln, Tärnaby, Bjurholm och Umeå.

Utan sina driftlager hade Lars Anders VVS aldrig kunnat expandera i den snabba takt man gjort under de senaste åren. Det menar Joakim Rudolfsson som är vd/arbetsledare och en av ägarna till det innovativa Norrlandsföretaget vars 17 rörmontörer främst arbetar med service och mindre entreprenader. Med vår hjälp satte Lars Anders VVS upp sitt första lager i Vindeln för tre år sedan. När företaget något år senare köpte in sig företaget Tärnaby Rör på orten med samma namn, dröjde det inte länge förrän ytterligare ett lager var på plats.

– Jag skulle säga att lagren är helt avgörande för vår verksamhet. Den stora fördelen är att vi alltid har tillgång till det material som vi använder i vår vardag. Det är nog så viktigt med tanke på de stora avstånden i vår del av landet. Tärnaby ligger till exempel 40 mil från närmaste VVS-butik. Dessutom bidrar lagren till minskad kapitalbindning då vi betalar för varorna först när de tas ut från lagret, säger Joakim Rudolfsson.

I driftlagret finns allt som behövs i den dagliga driften

Sortimenten i Vindeln och Tärnaby skiljer sig en aning, beroende på att uppdragen på de två orterna ser lite olika ut. Allt som allt landar antalet artiklar i lagren på strax över 2 000.

– Lars Anders VVS har varit något av föregångare när det kommer till driftlager. De har laddat upp med ett jättebrett sortiment, vilket är själva vitsen med lagren. Vindeln ligger sex mil från Umeå och skulle det vara något som saknas akut, så tar det ju en stund att få tag på det, säger Fredrik Johansson som är säljare på Ahlsell och den som varit med och satt upp lagren.

Rörmontörerna gör sina uttag från lagren med sina mobiltelefoner via appfunktionen Ahlsell Storage. Det är enkelt eftersom hyllorna är försedda med streckkodsetiketter kopplade till ett beställningssaldo. När ett visst antal produkter finns kvar i hyllan, skickas en påfyllnadsorder till oss på Ahlsell. Beställningarna sker per automatik vid uppsatta brytpunkter som bestäms individuellt för varje artikel i förrådet.

– Vi har lagerpåfyllning i Vindeln och Tärnaby tre dagar i veckan. Ordern skapas måndag, onsdag och fredag vilket innebär att de har material två dagar senare. Vi har fått till det på ett riktigt bra sätt och hittat ett flöde som fungerar, säger Fredrik Johansson.

Tjänsten Ahlsell Office underlättar jobbet ytterligare

Lars Anders VVS använder sig även av tjänsten Ahlsell Office. Det är ett verktyg för arbetsorderhantering från kalkyl till fakturering som är kopplat till vårt artikelregister. Det innebär att montörerna registrerar arbetsorderna direkt i sina mobiler eller surfplattor. Ordern kommer upp direkt och det är lätt att föra in både material och timmar på projektet. Svinnet har minskat drastiskt och montörerna glömmer inte att skriva in material på ordrarna.

– En annan fördel med lagren är att vi har kunnat dra ner på antalet varor som vi har hemma eftersom det kommer nya när den förutbestämda brytpunkten har nåtts. Så i stället för att ha 100 rörböjar hemma, så räcker det med 20, säger Joakim Rudolfsson.

Ett levande sortiment anpassat efter verksamheten

Tanken är att sortimentet ska vara levande och anpassas efter verksamhetens aktuella behov. Därför gör Fredrik och Joakim en ordentlig genomlysning av sortimentet några gånger per år då de tar beslut om vad som ska vara kvar eller tas bort.

– Jag har för vana att gå in via datorn varje eftermiddag för att kolla hur det ser ut på lagren. Det är fascinerande att följa varans väg, från att jag lägger upp en artikel och skapar en etikett till dess att varan landar i hyllan, blippas ut och börjar användas, avslutar Fredrik Johansson.

VS Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript